Video Zeer grote brand verwoest twee panden in centrum Gorredijk

GORREDIJK – De brandweer is donderdagavond bezig geweest met een grote uitslaande brand in een bedrijfspand aan de Kerkewal. In het pand zat een fietsenzaak gevestigd.

De brand brak omstreeks half negen uit en sloeg heel snel om zich heen. Bij aankomst troffen de brandweerlieden al een forse uitslaande brand aan. Er werd snel opgeschaald naar ‘grote brand’, waardoor er assistentie kwam uit Jubbega en Beetsterzwaag. Ook kwamen de hoogwerkers uit Drachten en Heerenveen ter plaatse voor brandbestrijding. Later werd nog opgeschaald naar zeer grote brand en grip 1, brandweer Nieuwehorne kwam daarop met een vierde tankautospuit ter plaatse.

Het blussen van de brand nam veel tijd in beslag, aan het eind van de avond waren de bluswerkzaamheden nog steeds bezig. Het pand waar de brand in uitbrak is volledig verwoest door het vuur. Het vuur is inmiddels 0ver geslagen naar een tweede pand. Brandweerlieden proberen overslag naar een derde pand te voorkomen.

Het bedrijfspand zou op dit moment leeg staan, het gaat om een voormalige fietsenzaak in het centrum van het dorp. Twee panden kunnen als verloren worden beschouwd, overslag naar het derde pand kon worden voorkomen. Een van de panden betreft een rijksmonument uit 1776. Toen de brand uitbrak waren er in de panden geen personen aanwezig. Acht naastgelegen woningen zijn door de hulpdiensten ontruimd, de bewoners zijn elders opgevangen.

Meetploegen uit Akkrum en Lemmer zijn later op de avond ingezet om metingen te verrichten. De politie moest de ME inzetten om toeschouwers op afstand te houden, vanwege de omvang van de brand had de brandweer ruimte nodig aan beide kanten van de gracht.

Foto’s Willem-Fotografie Henk Bijl Johannes De Jong

error: Content is protected !!