Ontruimingen bij grote dakbrand door blikseminslag in Leeuwarden

LEEUWARDEN – Door blikseminslag is maandagavond een grote brand ontstaan op het dak van een appartementencomplex aan de Ubbemastins. Een deel van het pand moest worden ontruimd. De hulpdiensten rukten groots uit.

Omstreeks kwart over zes ontving de brandweer de melding van een mogelijke brand op het dak van een appartementencomplex. Met spoed kwamen een tankautospuit en een hoogwerker ter plaatse. Op meerdere plekken op het dak was rookontwikkeling zichtbaar. De brandweer schaalde op naar middel en later grote brand. De Leeuwarder brandweer kreeg assistentie van het brandweerkorps uit Gytsjerk en het grootwatertransport uit Burgum.

Uit voorzorg werden de bovenste twee woonlagen van het complex ontruimd. Voor goede coördinatie is er opgeschaald naar grip-1. De bewoners worden opgevangen in De Schakel, een kerk aan de Havingastate. Diverse ambulances stonden stand-by om eventuele gewonden te behandelen.

Nadat de brandweerlieden het dak hadden betreden, zijn zij meteen met sloopwerkzaamheden gestart om de brandhaard te lokaliseren. Dit neemt veel tijd in beslag. Wel nam na de eerste bluswerkzaamheden de rook snel af. Naar verwachting is de brandweer nog enkele uren bezig om de brand helemaal onder controle te krijgen en te blussen.

De brand is zeer waarschijnlijk ontstaan door een blikseminslag. Diverse bewoners hoorden net voor het uitbreken van de brand een enorme knal tijdens een onweersbui.

De Frittemastate tussen de Ubbemastins en de Albadastins is afgesloten voor het verkeer.

Foto’s: 112Fryslân.nl

error: Content is protected !!