Veenstra Media

Al het Nieuws uit Friesland

Twee aangehoudingen na vondst 200 kilo zwaar professioneel vuurwerk

Heerenveen – De politie heeft begin april een 55-jarige vrouw uit Wolvega en een 35-jarige man uit Heerenveen aangehouden na de vondst van 200 kilo zwaar professioneel vuurwerk in een bedrijfspand, twee voertuigen en een woning.

De politie kwam het vuurwerk op het spoor na een geregisseerde pseudokoop van zwaar vuurwerk in Heerenveen. In het vervolgonderzoek is op meerdere locaties in Nederland nog eens zeker 1.000 kilogram professioneel vuurwerk in beslag genomen.

Het Team Milieu van de politie Noord-Nederland had informatie dat het duo mogelijk illegaal handelde in zwaar vuurwerk. Daarop is besloten om samen met het flexteam in Friesland en het pseudokoopteam in Noord-Nederland een geregisseerde aankoop te doen in Heerenveen. Tijdens deze aankoop, die plaatsvond op 5 april, zijn beide verdachten op heterdaad aangehouden.

Vuurwerk in woning
Vervolgens zijn op verschillende locaties zoekingen gedaan. In een bedrijfspand, een voertuig en een woning werden partijen zwaar vuurwerk gevonden, waaronder cobra’s. In de woning waar deze explosieven werden aangetroffen, verblijven ook kinderen. De politie heeft naast het vuurwerk ook contant geld, twee auto’s en twee telefoons in beslag genomen. De verdachten zitten niet meer vast en ze moeten zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.

Levensgevaarlijk

Alle verdachten hebben grote hoeveelheden zwaar, professioneel vuurwerk voorhanden gehad. Wanneer dit vuurwerk niet op de juiste manier wordt afgestoken, kan dit tot ernstig letsel (of erger) leiden bij omstanders en diegene die het vuurwerk afsteekt. Ook de materiële schade die wordt veroorzaakt door het afsteken van dit vuurwerk is groot en veroorzaakt jaarlijks vele miljoenen euro’s schade. Bovendien ziet de politie vaak dat zwaar vuurwerk niet op de juiste manier wordt opgeslagen. Niet alleen het afsteken is gevaarlijk, ook het vervoer en de opslag vormen een risico. Je zult maar naast iemand wonen of werken die honderden kilo’s aan dit soort explosieven heeft opgeslagen. Bron politie fryslan Archieffoto VeenstraMedia

error: Content is protected !!