Containerschip Baltic Tern verliest 5 containers boven Ameland

Ameland – Kustwacht meldt twee incidenten op de Noordzee. Bij het ene gaat het om containerschip Escape, die gisteravond door een vastzittend roer in de problemen raakte.

Op 17,5 km afstand ten noorden van Vlieland draaide het 168 meter lange schip rondjes. De Escape is een schip van 2011 dat onder Nederlandse vlag vaart. Noodsleper Guardian van de Nederlandse Kustwacht heeft een sleepverbinding gemaakt. De noodsleper heeft het containerschip naar een veiliger positie gebracht en wacht nu op overdracht aan sleepboot Multratug die de Escape terug naar Rotterdam zal slepen. De Multratug is inmiddels bij de twee schepen aanbeland. De Escape was onderweg van Rotterdam naar Helsinki en was op 6 april uit de Nederlandse haven vertrokken. Boven de Waddeneilanden maakte het schip kennis met harde wind en hoge golven, tot wel tien meter hoog.

Het tweede schip dat in de problemen kwam is het containerschip Baltic Tern van 170 meter lang. Gisteravond laat meldde de kapitein dat er vijf containers overboord waren geslagen, 27,5 kilometer benoorden Ameland. Nog twee containers staan wankel.
De Baltic Tern kwam van Sint Petersburg en is op weg naar Rotterdam. Het schip vertrok 4 april uit Rusland.
In de containers zitten ‘droge goederen’, een container is leeg en in de laatste zit aceton.
Het Kustwachtvliegtuig neemt de situatie op en probeert de containers te lokaliseren.

Onbekend is of de containers aanspoelen op land. Er worden berekeningen uitgevoerd voor mogelijke scenario’s, meldt de Kustwacht.

bron persberichtAmeland

Archieffoto laura Conijn

error: Content is protected !!